כל מה שצריך לדעת על תמ”א 38

August 25 2022doritr

תמ”א 38 היא תוכנית לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה, שבה כל הצדדים יוצאים מורווחים. אם אתם תוהים כיצד תדעו אם הבניין שלכם זכאי לתמ”א, מה אתם כדיירים זכאים במסגרת מימוש פרויקט זה בבניין שלכם וכיצד תשמרו על הזכויות שלכם במסגרת פרויקט זה, במאמר הבא תקבלו אודות המידע אודות פרויקטים של תמא 38 תל אביב או בכל עיר אחרת.

תמא 38

תמ”א 38 – במה מדובר?

תמ”א היא תכנית מתאר ארצית שנכנסה לתוקפה בשנת 2005. המטרה של התוכנית המדוברת היא למגן מבנים קיימים מפני רעידות אדמה על ידי שיפוץ וחיזוק שלהם. עם הזמן, נוצר תיקון לחוק המדובר וקם פרויקט חדש בשם תמ”א 38/2. המבנים אשר זכאים לתמ”א 38 הם מבנים שעומדים בכמה פרמטרים שהם: בניינים אשר יש בהם לפחות 2 קומות שהשטח הכולל שלהם הוא עד 400 מ”ר, בניינים שהיתר הבניה שלהם הוצא לפני הראשון בינואר 1980, בניינים שהבנייה שלהם לא עומדת בתקן הישראלי לרעידות אדמה לפי חוות הדעת של מהנדס בניינים וכן בניינים שלא נקבעו להריסה. במקור מי שהייתה אמורה להיות אחראית על ביצוע הפרויקטים המדוברים היא המדינה, אולם העלויות הכלכליות הגבוהות של חיזוק מבנים הביאו לפתרון אחר והוא: יזמים פרטיים לוקחים על עצמם את עלויות השיפוץ וחיזוק המבנה בתמ”א ובתמורה לכך הם מקבלים אפשרות לבנות יחידות דיור נוספות ולהרוויח מהמכירה שלהן. לשם כך, הקבלנים נדרשים להשתמש בזכויות בנייה שיש לדיירים ובכדי לשכנע אותם להסכים הם מציעים להם תמריצים כגון: הוספת חדר, חנייה ועוד וזאת בתמורה לכך שימכרו להם את זכויות הבנייה שלהם. למעשה בפרויקט זה כולם אמורים לצאת מרוצים שכן הדיירים משביחים את הנכס שלהם ומעלים את ערך הדירה מבלי לשלם על כך ואילו לקבלנים יש רווח נאה ממכירת הדירות החדשות אשר נבנו בבניין והמדינה ממגנת את התושבים מבלי לשאת בעלויות.

יחד עם זאת, אם ליזם אין רווח מהפרויקט הוא לא ייקח אותו. מה שקורה בפועל זה שפרויקטים מסוג תמ”א מתרחשים באזור גוש דן והמרכז ואילו בפריפריה שבה יש הסתברות גבוהה לרעידות אדמה, הפרויקטים הללו כמעט ולא מתבצעים. ניתן למצוא כיום לא מעט פרוייקטי נדלן בתל אביב מסוג תמ”א 38 והתמ”א למעשה הופך להיות לעסק רווחי ולאו דווקא למבצע מציל חיים.

מה מקבלים הדיירים במסגרת תמ”א 38?

חשוב לציין כי הטבות הבנייה אשר מקבלים הדיירים במסגרת פרויקט תמ”א תלויות באישור של הוועדה המקומית לתכנון ובניה ועל כן ההטבות הללו יכולות להשתנות מעיר לעיר. בדרך כלל מקובל שהדיירים מקבלים תוספת של 25 מטר מרובע לדירה שלהם הכוללים מרפסת וממ”ד. לעיתים הם מקבלים גם מחסן וחנייה. לא פעם הבניין כולו יקבל תוספת של מעלית, 2 קומות נוספות, חדר מדרגות משופץ, שיפוץ חיצוני של הבניין וחידוש התשתיות של הבניין.

Share: